Hamburger nebo karbanátek aneb Za dvacku kvalitu nekoupíš
Zdeněk Střížek, kuchař, zakladatel úspěšného Burgerfestu odjel do Ameriky na dovolenou… Jak to dopadlo? Zůstal tam devět let a pak se vrátil do Česka. Rozjížděl několik předních pražských restaurací. Ve finále si řekl: „Dost, dělej, co umíš!“ A tak si otevřel svůj nefalšovaný americký svět v podobě restaurace Bejzment. Jak sám říká: „Amerika nejsou jenom hamburgery, ale také komunitní společnost, která má své zásady.
Mnohé z americké mentality a kuchyně nám zde v Čechách uniká, stejně tak jako v USA někdy těžce hledají stát ve střední Evropě. Proto alespoň v mém podniku a gastronomii propojuji to nejlepší z Ameriky a z Čech.“ Vystudoval prestižní Střední odborné učiliště U krbu a je propagátorem kvalitní gastronomie a služeb zákazníkovi.
V Čechách se neustále vedou diskuse na téma, zda je hamburger karbanátek a naopak. Kde si myslíte, že je zakopaný pes?
Podle mě je lepší vést diskuse u piva úplně na jiné téma (usmívá se), protože jsou to dvě odlišné věci. Naše české karbanátky patří do tradiční kuchyně a rozhodně se liší svým složením, poměrem masa, kořením, způsobem zpracování. Hamburger je laicky řečeno „vybraný kousek“, kde se nechává vyniknout právě chuť kvalitního masa. Ten pravý je z mletého hovězího předního nebo zadního masa. Sám mám vyzkoušené složení v poměru 70 % masa na 30 % tuku, tak zůstává hamburger po grilování šťavnatý.
Jak tedy vypadá správný hamburger?
Tak zavřete oči, představte si na talíři šťavnatý burger a nechte se unést na vlnách fantazie, protože pravý hamburger je právě o fantazii. Může být složen z různého množství ingrediencí a pochutin. Hamburger by měl na první pohled probudit všechny naše smysly, atakovat chuťové i čichové buňky. Přilákat strávníka k pořádnému zakousnutí, kdy při prvním soustu cítí slinu na jazyku… Musí oslovit čerstvými surovinami, vynikajícím masem a čerstvou burger houskou od poctivého pekaře. Ve „fastfoodovém“ provedení za dvacku maximálně ochutnáte chudáčka a ne pravý burger.
Vaše krédo je kvalita surovin a super služby pro zákazníky. Jak se vám to daří?
Když jsem zakládal svou restauraci, věděl jsem, že budu potřebovat místního řezníka i pekaře, později jsem připojil i dobré české pivo. Dlouho jsme hledali řezníka i pekaře. Potřebujeme dodávky na čas a stálou kvalitu u masa, proto rád za ni připlatím. Od pekaře mám své vlastní housky, které nejsou jako vata, ale při skousnutí křupají. Pivo mám zásadně z mini nebo středního pivovaru, dávám prostě prim kvalitě. Naši hosté mohou ochutnat české pivo v porovnání s americkým. Stejně jako u piva jsou zásadním článkem lidi, pokud svou práci nedělají s láskou a nasazením, tak u mě nemají místo. Naše obsluha ví, co nabízí, co může hostovi doporučit. Stejně jako v Americe platí i u nás „Náš host, náš zákazník“.
Jak se snoubí české pivo s americkým burgerem?
Vždy svým hostům radím, aby výtečný hamburger spláchli kvalitním českým pivním speciálem, kdy se právě chuť s láskou vyráběného piva spojí s burgerem připraveným z těch nejlepších surovin dostupných na českém trhu. Tím vznikne jedinečná harmonie, která osloví všechny chuťové pohárky.
Jaký je váš pivní favorit?
Jak jsem již zmínil, mám rád piva vařená s láskou. Rád experimentuji a ochutnávám speciály. Moc si vážím lidí, kteří zachovávají tradici. Produkce mini a středních pivovarů je moje gusto… Mám rád piva ve stylu Indian Pale, American Pane, ale také žitná, pšeničná. Radost mě udělá pivo s duší a láskou sládka (směje se). Ze strakonické produkce rád piju Klostermanna nebo Krále Šumavy.
Letos se objevíte s ukázkou Burgerfestu i na strakonické pivní pouti. Co je vlastně Burgerfest?
Kdo mě zná, ví, že jsem svéráz a rebel. Burgerfest, je takový poklidný protest proti fastfoodovému stylu života a poukázání, že si každý z nás má dovolit pravou kvalitu. Při burgerfestu oslavujeme jedinečnost spojení dobrého jídla, piva a americké komunitní kultury. Je to gourmet festival, který má naší společnosti dokázat, že srovnání karbanátek versus hamburger versus fast food je něco jako srovnávat Trabant a Ferrari. Jde nám především o osvětu. Chceme lidem ukázat, že se dá za rozumnou cenu udělat burger, kterému fast food nemůže konkurovat, jak kvalitou, tak v některých případech i cenou. Někdy to naše konzumní společnost velmi těžce chápe, raději místo kvality nakupují ve slevách, podporují nekvalitní suroviny a výrobce. Občas si připadám jako bojovník s větrnými mlýny. Ve strakonických předvedeme zlomek z toho, co mohou návštěvníci zažít v Praze. Co však mohu slíbit, je skutečná kvalita a jedinečnost (směje se). Do Strakonic se opravdu těším, nejen na lidi, ale také na dobré pivo.
Burgerfest bude na počátku září v Praze, co přinese zajímavého?
Letos přinášíme více, než vloni. Nabíráme na obrátkách, kromě burgerů, mohou návštěvníci ochutnat i to nejlepší z barbecue. Představí plejádu výborných receptů z mexické, argentinské nebo balkánské kuchyně. Výběr bude široký – žebírka, kuřecí křídla atd. Zapojíme i partičky lidí, kteří rádi grilují a s vervou se postaví profesionálů. Máme vyhlášenou soutěž pro amatéry, kteří mají za úkol vytvořit nejlepší burger festivalu, budou také po právu odměněni! Kromě českého piva, včetně strakonického, se mohou hosté těšit na ukázku Amerického fotbalu, stánek Jack Daniels, rychlé motory Harley Davidson, vše pod záštitou USA velvyslanectví. Určitě se těšíme, že přijedete na Dudáka do Prahy – 5.–7. září do pražských Holešovic.
Na závěr, jaké je vaše životní motto?
Life is good!